Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Att resa med färdtjänst

Resan kan ske med olika typer av fordon beroende på vilken servicenivå du har. Det är färdtjänsthandläggaren hos din kommun som beslutar vilken servicenivå du ska ha.

Restider

Klockan 06:00−01:00 alla dagar. 

Kommunöverskridande resor avgår på fasta tider enligt tidtabell.

Stopp under resan

Några uppehåll under resan får inte göras. Undantag är besök på kyrkogård då ett stopp på 20 minuter är tillåtet. Detta måste du meddela när du beställer din resa.

Resa över länsgränsen

Du kan resa med färdtjänst till två platser utanför Östergötland – Tranås station och Eksjö (Höglandssjukhuset). Om du vill fortsätta din resa från dessa hållplatser beställer du och betalar din resa själv.

Service/förflyttningshjälpmedel

Vid en resa med färdtjänsten hämtar och lämnar föraren dig vid entré i markplan. Du har rätt att få hjälp med säkerhetsbälte, förflyttningshjälpmedel samt bagage bestående av två kassar eller motsvarande. Om du behöver mer hjälp, så kallad utökad service, kan du ansöka om det hos din kommun. Om du byter till en annan typ av förflyttningshjälpmedel eller får behov av att sitta kvar i rullstol under resan är det viktigt att du meddelar handläggaren på kommunen om det, så att vi får in den uppgiften i vårt register.

Ledsagare

Det är färdtjänsthandläggaren hos din kommun som beslutar om rätten till ledsagare i färdtjänsten. Om du som färdtjänstkund reser i den allmänna kollektivtrafiken har du rätt att ta med en ledsagare utan kostnad.

Medresenär

Du har rätt till en medresenär som stiger på och av vid samma adress som du. Medresenären betalar ordinarie biljettpriser – kontant, med vår app eller med betalkort. Om ditt hälsotillstånd vid en sjukresa kräver ledsagare så reser denne gratis. Det är din vårdgivare som beslutar om och intygar detta.

Barn

Förutom ledsagare och medresenär får du ta med dig barn på resan. De får följa med till och med det år de fyller 16 år. Antalet samtidigt medföljande barn, inklusive medresenär, är begränsat till tre (3). Barnen reser med våra ordinarie biljetter eller betalar kontant.

Hjälpmedel

För att kunna boka rätt fordon behöver vi veta vilken typ av hjälpmedel du använder. Om du byter hjälpmedel eller får behov av att sitta i rullstol under resan är det viktigt att du meddelar kommunens handläggare om det, så att vi får in uppgiften i vårt bokningssystem.

Husdjur

I mån av plats får du ta med husdjur utan kostnad. Husdjur ska placeras i bagageutrymmet i egen transportbur. Ledarhund eller annan servicehund får alltid följa med.