Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Att resa med färdtjänst

Resan kan ske med olika typer av fordon beroende på vilken servicenivå du har. Servicenivån framgår av koderna som finns på framsidan av ditt färdtjänstkort eller i det brev du fick tillsammans med färdtjänstkortet.

Restider

Klockan 06.00−01.00 alla dagar.

Kommunöverskridande resor avgår på fasta tider enligt tidtabell.

Stopp under resan

Några uppehåll under resan får inte göras. Undantag är besök på kyrkogård då ett stopp på 20 minuter är tillåtet. Detta måste du meddela när du beställer din resa.

Resa över länsgränsen

Du kan resa med färdtjänst till två platser utanför Östergötland – Tranås station och Eksjö (Höglandssjukhuset). Om du vill fortsätta din resa från dessa hållplatser beställer du och betalar din resa själv.

Service/förflyttningshjälpmedel

Vid en resa med färdtjänsten hämtar och lämnar föraren dig vid entré i markplan. Du har rätt att få hjälp med säkerhetsbälte, förflyttningshjälpmedel samt bagage bestående av två kassar eller motsvarande. Om du behöver mer hjälp, så kallad utökad service, kan du ansöka om det hos din kommun. Om du byter till en annan typ av förflyttningshjälpmedel eller får behov av att sitta kvar i rullstol under resan är det viktigt att du meddelar handläggaren på kommunen om det, så att vi får in den uppgiften i vårt register.

Om ditt färdtjänstkort

I vissa kommuner anges din servicenivå av koder på färdtjänstkortet. Här kan du se vad de betyder.

Ledsagare/medresenär

Du har rätt till ledsagare om koderna 1LED eller KLED finns på färdtjänstkortet. Du har också rätt till en medresenär under förutsättning att han eller hon stiger på och av vid samma adress som du. Medresenären reser med någon av Östgötatrafikens ordinarie biljetter eller betalar kontant. Förutom ledsagare och medresenär får du i färdtjänsten ta med egna barn på resan. De räknas som barn till det år de fyller 16. Ett äldre barn kan ta platsen som medresenär. Barnen reser med någon av Östgötatrafikens ordinarie biljetter eller betalar kontant.

Djur

I mån av plats får du ta med husdjur utan kostnad. Husdjur ska placeras i bagageutrymmet i egen transportbur. Ledarhund eller annan servicehund får alltid följa med.