Vad och vem får du ta med?

Här får du lite kortfattad information från våra resevillkor. För fullständiga resevillkor, se pdf.

Bagage

Bagage är tillåtet i alla våra fordon om du själv kan bära ombord det vid en påstigning. Bagaget får inte vara för stort eller utrymmeskrävande, eller kunna skada medresenärer eller inredning. Du har själv ansvar för det du tar med dig ombord på resan. Östgötatrafiken tar inget ansvar för om något blir stulet, skadat, skadar någon annan, skadar annat bagage eller skadar fordonet. 

Djur

Hundar, katter eller andra husdjur reser gratis. Ditt sällskapsdjur ska vara kopplat eller resa i väska eller bur och inte sitta på ett eget säte. I buss eller spårvagn ska pälsdjur resa i bakre delen. På tåg finns särskilt markerade platser. Ledarhundar eller andra servicehundar reser på valfri plats i fordonet.

Cykel

Cykel får tas med kostnadsfritt på Östgötapendeln och på våra landsbygdsbussar i mån av utrymme, men tänk på att den inte får transporteras inne i bussen.

På landsbygdsbussar ska cykeln fästas bak på bussen. Du tar själv med spännband och remmar. Alla bussar har dock inte cykelkrokar så vi kan inte garantera att det är möjligt. Ring gärna kundservice på telefon 0771-21 10 10 och kolla hur det ser ut på den buss du vill åka med.

Motordrivna fordon får inte tas med på Östgötatrafikens fordon. Dock tillåts elcyklar på Östgötapendeln och på landsbygdsbussar.

Om du tar med dig cykel på Östgötapendeln finns det några saker att tänka på.

Motordrivna fordon

Motordrivna fordon får inte tas med ombord, undantaget permobil eller eldriven rullstol, samt elcykel som tillåts på Östgötapendeln och på landsbygdsbussar.

Hopfälld minicykel

Hopfälld minicykel som du på egen hand bär i väska betraktas som bagage.

Kickboard eller liknande

En kickboard eller liknande får tas med om du bär eller leder den.

Barnvagn, rollator och rullstol

Du kan resa med barnvagn, rollator eller rullstol utan att betala någon särskild avgift för dem, förutom om barnvagnen används för att transportera andra saker än barn. Då betalas en avgift som motsvarar en enkelbiljett för ungdom.

Barnvagnar kan tas med i mån av plats. Det finns ett begränsat utrymme för barnvagnar ombord på fordonen, så var beredd på att vi inte kan garantera en plats. Tänk på att alltid låsa barnvagnens broms under resan och att fästa vagnen i fästanordningen som finns ombord.

Ledsagare

Om du som färdtjänstkund reser i den allmänna kollektivtrafiken har du rätt att ta med en ledsagare utan kostnad.