Tillgänglighet
För oss är det viktigt att så många som möjligt ska kunna använda våra tjänster. Vare sig du är ung eller gammal, har nedsatt syn eller hörsel, har en gipsad arm eller är begränsad av andra orsaker.
Digital tillgänglighet
Vi jobbar hela tiden med att göra våra digitala tjänster så enkla och tillgängliga som möjligt för alla. Vår webbplats följer så långt det går de regler som finns i WCAG 2.1 nivå AA. Du kan läsa mer i vår tillgänglighetsredogörelse.
Tillgänglig trafik
Våra fordon är anpassade så att fler kan resa med oss. De har:
-
Lågt insteg
-
Plats för rullstol och rollator
-
Röst och text som talar om nästa hållplats
-
Rullstolsramp
Det finns särskilda sittplatser för dig som har en funktionsnedsättning. Om du inte själv kan hantera ramp eller lift på båt, buss eller tåg, hjälper föraren eller kundvärden dig – till exempel att köra ut rampen, spänna fast din rullstol och köpa biljett.
Bussar
Alla våra bussar har lågt golv, så du kan kliva på både fram och bak. Åker du rullstol bör du använda mittendörren eller den bakre dörren. Rampen finns i mitten och klarar upp till 300 kilo.
Spårvagnar
Spårvagnarna på linje 2 och 3 har låggolv eller en del med lågt insteg i mitten av vagnen.
Östgötapendeln
Tågen har:
-
Låga insteg
-
Breda gångar
-
Stort toalettutrymme
Ledsagning vid tåget
Behöver du hjälp att komma på eller av tåget, kan du boka ledsagning genom att ringa 010-452 40 11. Ring minst två timmar före resan – och senast dagen innan om du reser före klockan 07.00.
Assistans/ledsagning gäller bara på Östgötapendeln – och bara av och på tåget.
Ska du resa med ett annat trafikbolag, till exempel SJ? Då kontaktar du deras kundservice.
Stationer
Inga av stationerna vi trafikerar är helt tillgänglighetsanpassade. Det beror på att olika delar av stationerna ägs och sköts av olika aktörer.
- Stationshusen i Linköping,Norrköping och Mjölby ägs av Jernhusen AB. Där kan du klicka dig vidare för att läsa mer om tillgänglighet.
- Stationshuset i Motala ägs av Motala kommun. Där saknas tillgänglighetsinformation på webben.
Trafikverket ansvarar för perronger, tunnlar och andra delar av infrastrukturen. Vi uppdaterar vår information om tillgänglighet på stationerna så snart vi får mer från Trafikverket.
Busshållplatser vid stationerna sköts av kommunerna. Information om deras tillgänglighet hittar du under rubriken Hållplatser.
Hållplatser
Region Östergötland, Trafikverket och länets kommuner samarbetar för att göra hållplatserna mer tillgängliga. En hållplats räknas som tillgänglig om den har:
-
17 cm hög kantsten (så det blir lättare att kliva på)
-
Ledstråk (taktila plattor du kan följa med fötter eller käpp)
-
Kontrastmarkeringar (för att synas tydligt)
Tillgänglighetsarbetet är en ständigt pågående process och utvecklas kontinuerligt. De olika delområdena kan därför skilja sig åt. I Östergötland används Trafikverkets publikation VGU (Vägar och gators utformning) som stöd i tillgänglighetsarbetet.
Vid ny- eller ombyggnad ställs också dessa krav:
- Plattformen ska vara minst 2,25 meter bred så det finns plats för en ramp.
- Bredden på ytan framför väderskydd ska vara minst 1,5 meter.
- Kantstenshöjden ska vara minst 17 centimeter hög längs hela hållplatsytan (normalt 20 meter plattformslängd) för att ge ett lågt insteg i fordonet samt låg ramplutning för exempelvis rullstolar.
- Taktila ledstråk ska ha ett 70 centimeter brett ledstråk med sinusplattor från väderskyddets främre gavel till busskantstödet, vilket utgör fordonets stoppunkt i höjd med bussens/spårvagnens framdörr. Ledstråket avslutas med 70x70 centimeter kupolplattor utmed kantstödet för att underlätta för resenär som använder teknikkäpp för navigeringen på hållplatsen. På vissa hållplatser saknas både väderskydd/bänk. Då gäller hållplatsstolpen som markör för ledstråkets början. Hållplatser utan naturliga ledstråk ska även ha längsgående ledstråk från naturliga anslutningspunkter på hållplatsen.
- Runt hela hållplatskantstödet ska det finnas 30-70 centimeter breda vita kontrastmarkeringar där ljushetskontrasten som minst är 0,40 enligt NCS (Natural Colour System).
Så ser du vilka hållplatser som är tillgängliga
I våra pdf-tidtabeller finns ett hållplatsband på första sidan. Där ser du en tillgänglighetssymbol vid hållplatser som är anpassade.