Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Åldersgränser och rabatter

När är man vuxen och vem räknas som pensionär? Vad innebär egentligen tillsammansrabatt? Håll reda på begreppen så blir det enkelt att köpa rätt biljett.

Vuxen

Du reser som vuxen om du är mellan 20–64 år.

Ungdom

Ungdomsrabatt ges till personer mellan 7–19 år.

Pensionär

Pensionärsrabatt gäller för alla personer från 65 år eller äldre. Det gäller även yngre som tar ut allmän pension och för personer som har aktivitets- eller sjukersättning från Försäkringskassan. 

Pensionärsrabatt ersätter seniorrabatt som fanns tidigare.

Barn

Personer mellan 0-6 år reser som barn. Upp till två barn reser utan avgift tillsammans med betalande resenär.

Tillsammansrabatt

Vid resa med två personer eller fler utgår en rabatt på 20 procent av grundpriset på enkel- och 24-timmarsbiljett för vuxen, ungdom, student och senior. Tillägg, såsom stadszonstillägg, har fasta priser och rabatteras inte. Tillsammansrabatten dras av automatiskt i samband med köpet.

Det finns ingen övre gräns för hur många som får resa på tillsammansrabatt. Är ni fler än nio personer måste ni föranmäla er resa via vår hemsida.

Student

Du som är student kan ha rätt till studentrabatt när du köper biljett. För att resa med studentrabatt krävs att du vid en kontroll:

  • kan visa ett giltigt studentkort i app (Mecenatkort, WeStudents eller STUK) med Studentresesymbolen (jpg)
  • kan visa upp ett giltigt ID

Har du inte Studentresesymbolen kan du inte resa med studentrabatt.

För att få Studentresesymbolen måste du studera med minst 50% studieomfattning under terminen och i minst 10 veckor under terminen på universitet, högskola, komvux eller annan utbildning som är berättigad till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).