Åldersgränser och rabatter

När är man vuxen och vem räknas som pensionär? Vad innebär egentligen tillsammansrabatt? Håll reda på begreppen så blir det enkelt att köpa rätt biljett.

Det ordinarie priset gäller för dig som är vuxen. Är du ungdom, student eller pensionär har du rätt att resa med ett rabatterat pris.

Vuxen

Du reser som vuxen från dagen du fyller 20 år och fram till du är 64 år. 

Ungdom

Ungdomsrabatt ges till personer mellan 7–19 år.

Pensionär

Pensionärsrabatt gäller för alla personer som tar ut allmän pension, oavsett ålder. Pensionär under 65 år ska visa intyg från Pensionsmyndigheten. Pensionär 65 år eller äldre visar giltigt ID.

Pensionärsrabatt gäller även personer med aktivitets- eller sjukersättning som kan visa förmånsintyg från Försäkringskassan.

Tips! Ladda ner Pensionsmyndighetens eller Försäkringskassans app så har du alltid med dig giltigt intyg.

Barn

Personer mellan 0–6 år reser som barn. Upp till två barn reser utan avgift tillsammans med betalande resenär.

Student

Du som är student kan ha rätt till studentrabatt när du köper biljett. För att resa med studentrabatt krävs att du vid en kontroll:

  • kan visa ett giltigt studentkort i app (Mecenatkort, WeStudents eller STUK) med Studentresesymbolen (jpg)
  • kan visa upp ett giltigt ID

Har du inte Studentresesymbolen kan du inte resa med studentrabatt.

För att få Studentresesymbolen måste du studera med minst 50 procent studieomfattning under terminen och i minst 10 veckor under terminen på universitet, högskola, komvux eller annan utbildning som är berättigad till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Tillsammansrabatt

Vid resa med två personer eller fler utgår en rabatt på 20 procent av grundpriset på enkel- och 24-timmarsbiljett för vuxen, ungdom, student och pensionär. Tillägg, såsom stadszonstillägg, har fasta priser och rabatteras inte. Tillsammansrabatten dras av automatiskt i samband med köpet.

Det finns ingen övre gräns för hur många som får resa på tillsammansrabatt. Är ni fler än nio personer måste ni föranmäla er resa via vår hemsida.