Gå på och av

När det är många reser med oss finns det en del saker att tänka på för att resan ska bli så snabb och effektiv som möjligt.

När du ska gå ombord

På i stort sett alla våra bussar ska du stiga på vid dörren framme hos föraren. Vi vill kunna hälsa dig välkommen, och samtidigt ha lite koll på att alla betalar för sin resa. Undantag är dubbeldäckarna i expresstrafiken, där du även får använda den bakre dörren för att ombordstigningen ska gå fort. På spårvagn och Östgötapendeln kan du välja vilken dörr du vill. Tänk på att blippa din biljett i samband med att du går ombord.

När du ska gå av

Det är inte alla våra fordon och turer som har bestämda stopp. Står det ingen och väntar vid hållplatsen behöver vi heller inte stanna – om inte du vill stiga av förstås. Därför är det viktigt att du i god tid meddelar föraren att du vill gå av vid nästa hållplats genom att trycka på en av stoppknapparna ombord. Vid en ändhållplats måste alla gå av fordonet.

På expressbussen

När våra expressbussar kommer in en tätort på väg till slutmålet stannar de endast för att släppa av resenärer på bestämda hållplatser, inte släppa på. Detta för att undvika onödiga förseningar. Syftet med expresslinjerna är arbets- och studiependling mellan två orter. För att snabba upp resorna går det inte att resa med en expressbuss inom en tätort. Här hänvisas du istället till våra stadslinjer.

På Östgötapendeln

När det är många som reser med tåget behöver vi hjälpas åt så att ombordstigningen går fortare och tåget kan avgå i tid. Låt därför personerna ombord på tåget gå av innan du själv kliver på, och ställ dig gärna vid sidan av dörren så att du inte står i vägen.