Skärgårdstrafik

Kollektivtrafiken i skärgården är öppen för alla men är i första hand en beställningstrafik för dig som bor på öar kring Gryt, Sankt Anna och Arkösund.

Våra båtar är anpassade för att göra resan enkel, även för dig som har en funktionsvariation. Vår trafik omfattar planerade sjukresor och färdtjänst.

Så här beställer du

Beställ din resa senast klockan 18:00 dagen före hos vår beställningscentral på 0771-71 10 20. Beställningar kan göras alla dagar klockan 06:00−23:00 och upp till två veckor i förväg.

Vid beställningen får du veta vilken tid du blir upphämtad. Vid eventuell ändring av tid meddelar trafikföretaget (skepparen) dig detta. I möjligaste mån är tiderna anpassade för att du ska kunna resa vidare med vår busstrafik. Boka gärna tur och returresa vid samma tillfälle.

Kollektivtrafiken i skärgården går enligt en fast tidtabell och det måste alltid finnas en start- eller slutdestination på fastlandet. Rutterna läggs efter inkomna beställningar och kan därför variera. Du kan inte boka resor mellan öarna.

Avboka resa vid förhinder

Om du får förhinder är det viktigt att du avbokar din resa så snart som möjligt, eftersom platserna är begränsade. Grundskolelever är de enda som har platsgaranti.

Giltiga biljetter och betalning

Skärgårdsbiljett – Gäller enkel resa. Biljetten köper du i vår app eller med betalkort av skepparen ombord. Biljetten gäller enbart för resa med skärgårdstrafiken. För att resa vidare med någon av våra busslinjer krävs en ny biljett.

Har du 30-dagarsbiljett eller 365-dagarsbiljett för en zon som inkluderar någon av hållplatserna Fyrudden, Lagnö vändplats eller Arkösund gäller din biljett även för resa med skärgårdstrafiken. Periodbiljetter säljs inte ombord.

OBS! Det går inte att betala med kontanter ombord på våra båtar.

Tidtabeller

Kollektivtrafiken i skärgården har en sommartidtabell och en vintertidtabell. Tidtabellsperioderna skiljer sig mot de perioder som gäller i vår övriga trafik. 

Sjukresor

En planerad sjukresa kan bara genomföras enligt vår tidtabell. Du beställer en planerad sjukresa till samma beställningscentral som skärgårdstrafiken (0771-71 10 20) men uppge att det är en sjukresa. Du måste göra beställningen senast klockan 16:00 dagen före. Vid akut sjukresa ringer du istället 112, för vidarekoppling till sjöräddningen.

Färdtjänst

Du som är beviljad färdtjänst hämtas först med båt vid din brygga. När du kommer iland fortsätter resan med taxi eller annat färdtjänstfordon. Om du bor i Norrköpings eller Valdemarsviks kommun beställer du hela resan hos Östgötatrafikens beställningscentral. Om du bor i Söderköpings kommun och vill resa inom kommunen beställer du resan med skärgårdstrafiken hos Östgötatrafiken och resan med färdtjänst på land hos kommunen. Kommunerna har olika regler för sin färdtjänst så vänd dig till din färdtjänsthandläggare om du har frågor.