Från 14 april gäller nya, tillfälliga tidtabeller! Res gärna när du är frisk! Stanna hemma om du är sjuk. Mer information angående coronaviruset

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Tillgängligt, bekvämt och tryggt

Kollektivtrafiken är idag helt avgörande för att en tredjedel av alla östgötar ska kunna ta sig till jobbet eller studierna. Vi kör 160 linjer i länets 13 kommuner och trafikerar 2 100 hållplatser på en dag. Varje år gör våra kunder cirka 31,5 miljoner resor.

För alla

Östgötatrafiken är till för alla, även för dig som har någon form av funktionsnedsättning. Vi arbetar ständigt med att utveckla fordon och hållplatser så att fler ska kunna resa bekvämt med oss. Exempelvis har alla tätortsbussar låga golv och inga trappsteg. Många fordon är också utrustade med rullstolsramper. De nyare tågen på Östgötapendeln är väl tillgänglighetsanpassade, med låga insteg vid dörrarna och goda utrymmen för rullstolar/rollatorer. Även våra hållplatser och resecentra anpassas successivt för att öka tillgängligheten. På vissa orter finns dessutom servicelinjer som underlättar resandet.

För dig som ändå av någon anledning inte kan åka med de större och tidtabellslagda fordonen finns färdtjänst. Det är kommunerna som sköter tillståndsgivningen för färdtjänst för sina invånare. I åtta av länets kommuner är det Östgötatrafiken som ansvarar för upphandling och utförande av den inomkommunala färdtjänsten. Dessutom ansvarar vi för den så kallade kommunöverskridande färdtjänsten i hela länet (länsfärdtjänst).

En skönare resa

Att arbeta för att hålla våra fordon städade och i gott skick är en självklarhet för oss. Du som åker lite längre turer, med våra landsbygds- och expressbussar eller med Östgötapendeln, ska också ha det lite extra bekvämt, med sköna säten, en dämpad ljudmiljö och lagom temperatur året om. Det ger dig möjlighet att koppla av, läsa en bok, förbereda ett möte eller ta en tupplur. På Östgötapendeln och många bussar finns läslampor och eluttag.

Att känna trygghet

Förutom den självklara trafiksäkerheten och säkerheten ombord i form av exempelvis bälten och övervakningskameror ska du känna dig trygg med att din resa tar dig dit du vill – i rätt tid. Våra fordon i både tätorter och på landsbygden är utrustade med automatiska hållplatsutrop så att du ska veta var på linjen du befinner dig och kan gå av vid rätt hållplats.

I Linköpings och Norrköpings tätorter finns digitala skyltar vid busshållplatsen som visar exakt hur lång tid det är kvar till nästa avgång. Varje år går vi igenom tidtabellerna och justerar där vi märker att de inte riktigt håller. Och om det blir en tillfällig förändring eller störning i trafiken är vi måna om att försöka ge dig information om detta. Vår trafikinformationscentral arbetar dygnet runt med att lösa trafiksituationer och sprida information via till exempel webbplatsen, i appen och i bevakningstjänsten för trafikinformation via mejl.