Tillgängligt, bekvämt och tryggt
Kollektivtrafiken är idag helt avgörande för att en tredjedel av alla östgötar ska kunna ta sig till jobbet eller studierna. Vi kör 160 linjer i länets 13 kommuner och trafikerar 2 100 hållplatser på en dag. Varje år gör våra kunder cirka 31,5 miljoner resor.
För alla
Östgötatrafiken är till för alla, även för dig som har någon form av funktionsnedsättning. Vi arbetar ständigt med att utveckla fordon och hållplatser så att fler ska kunna resa bekvämt med oss. Exempelvis har alla stadsbussar låga golv och inga trappsteg. Många fordon är också utrustade med rullstolsramper. De nyare tågen på Östgötapendeln är väl tillgänglighetsanpassade, med låga insteg vid dörrarna och goda utrymmen för rullstolar/rollatorer. Även våra hållplatser och resecentra anpassas successivt för att öka tillgängligheten. På vissa orter finns dessutom servicelinjer som underlättar resandet.
För dig som ändå av någon anledning inte kan åka med de större och tidtabellslagda fordonen finns färdtjänst. Det är kommunerna som sköter tillståndsgivningen för färdtjänst för sina invånare. I åtta av länets kommuner är det Östgötatrafiken som ansvarar för upphandling och utförande av den inomkommunala färdtjänsten. Dessutom ansvarar vi för den så kallade kommunöverskridande färdtjänsten i hela länet (länsfärdtjänst).
En skönare resa
Att arbeta för att hålla våra fordon städade och i gott skick är en självklarhet för oss. Vi vill att resan ska vara så bekväm som möjligt, med sköna säten, en dämpad ljudmiljö och lagom temperatur året om. Det ger dig som reser lite längre sträckor möjlighet att koppla av, läsa en bok, förbereda ett möte eller ta en tupplur. På Östgötapendeln och många bussar finns läslampor och eluttag. I stadstrafik finns även USB-uttag för laddning av din smartphone.
Att känna trygghet
Förutom den självklara trafiksäkerheten och säkerheten ombord i form av exempelvis bälten och övervakningskameror ska du känna dig trygg med att din resa tar dig dit du vill – i rätt tid. Våra fordon i både tätorter och på landsbygden är utrustade med automatiska hållplatsutrop så att du ska veta var på linjen du befinner dig och kan gå av vid rätt hållplats.
Varje år går vi igenom tidtabellerna och justerar där vi märker att de inte riktigt håller. Och om det blir en tillfällig förändring eller störning i trafiken är vi måna om att försöka ge dig information om detta. Vår trafikinformationscentral arbetar dygnet runt med att lösa trafiksituationer och sprida information via till exempel webbplatsen och i appen.