Vi tredubblar antalet elbussar

Nu får Östergötland ännu fler elbussar – och elbussar i landsbygdstrafiken. Det står klart efter att en ny upphandling avslutats i dag.

Avtalet, som är det första med enbart elbussar, har tilldelats Connect Bus Sandarna AB. Det gäller för stadstrafiken i Motala och landsbygdstrafiken i den västra delen av Östergötland, där bussarna kommer utgå från Motala, Mjölby, Ödeshög och Österbymo.

I samband med att det nya trafikavtalet startar sommaren 2024 byts de gamla bussarna ut till 37 nya, som alla kommer att köra på 100 procent el.

– Vi ser fram emot att i nära samverkan med Connect Bus Sandarna AB elektrifiera ytterligare en del av vårt län. Elbussarna innebär att vi tar ytterligare ett kliv mot vårt mål att minska de klimatpåverkande utsläppen, säger Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken.

Det nya avtalet startar 17 juni 2024 och gäller i 10 år. Det finns också krav på personalövertagande, vilket innebär att Connect Bus Sandarna AB kommer att överta personalen från nuvarande trafikföretag. Avtalet tecknas tidigast 20 december eftersom det finns en lagstadgad avtalsspärr på tio dagar efter att tilldelningsbeslutet meddelats.