Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Skärgårdstrafik

Kollektivtrafiken i skärgården är en form av kompletteringstrafik som underlättar för dig som bor och lever i skärgården. Trafiken sker med båt eller svävare och ska främst användas för arbets- och skolpendling. Alla linjer har anknytning till vår busstrafik eller till en pendlarparkering.

Så här beställer du

Ring 0771-71 10 20, senast kl. 18.00 dagen före din resa. Boka gärna både tur- och returresan vid samma tillfälle. Skärgårdstrafiken går enligt en tidtabell med fasta tider för avgång och angöring i land, men rutten läggs efter inkomna beställningar och kan därför variera. Entreprenören (skepparen) meddelar dig vilken tid du blir hämtad på respektive ö. Du kan inte boka resor mellan öarna. Om du får förhinder är det mycket viktigt att du avbokar din resa så att någon annan kan erbjudas din plats. Grundskolelever har platsgaranti, men för övriga är platserna begränsade.

Betalning

Du betalar din resa med Östgötatrafikens biljetter. Observera att det inte går att betala med kontanter ombord på våra båtar. Du bör därför ha köpt din biljett eller laddat reskassa på ett resekort i förväg. Du kan även köpa en biljett i appen eller betala din resa med betalkort ombord på båten.

Sjukresor 

En planerad sjukresa kan bara genomföras enligt vår tidtabell. Du beställer en planerad sjukresa till samma beställningscentral som skärgårdstrafiken (0771-71 10 20) men uppge att det är en sjukresa. Du måste göra beställningen senast kl. 16.00 dagen före. Vid akut sjukresa ringer du istället 112, för vidarekoppling till sjöräddningen.

Färdtjänst

Du som är beviljad färdtjänst hämtas först med båt vid din brygga. När du kommer iland fortsätter resan med taxi eller annat färdtjänstfordon. Om du bor i Norrköpings eller Valdemarsviks kommun beställer du hela resan hos Östgötatrafikens beställningscentral. Om du bor i Söderköpings kommun och vill resa inom kommunen beställer du resan med skärgårdstrafiken hos Östgötatrafiken och resan med färdtjänst på land hos kommunen. Kommunerna har olika regler för sin färdtjänst så vänd dig till din färdtjänsthandläggare om du har frågor.