Tack för att du visar hänsyn. Håll avstånd till varandra och undvik trängsel. Om det är svårt att hålla avstånd på en specifik avgång så försök välja en annan avgång eller, om möjligt, välj att cykla och gå istället för att åka med kollektivtrafiken.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Ny stadstrafik upphandlad i Linköping och Norrköping

Östgötatrafikens upphandling av stadstrafiken i Linköping och Norrköping för åren 2020–2030 är avgjord. Avtal kommer att skrivas med Nobina Sverige AB för stadstrafiken i Linköping och med Transdev Sverige AB för stadstrafiken i Norrköping. Det betyder att ett nytt trafikföretag tar över ansvaret för stadstrafiken i Linköping.

De nya avtalen träder i kraft den 15 juni 2020 och gäller i 10 år. Stadstrafiken omfattar även ytterområdena Ekängen, Sturefors i Linköping och Åby i Norrköping. Avtalen är värda ca 2,4 miljarder kronor i Linköping och ca 1,3 miljarder kronor i Norrköping.

I samband med starten av de nya avtalen görs trafiksatsningar med utökad trafik i båda städerna. Kundernas önskemål om AC, wifi och möjlighet till laddning av mobiltelefoner ombord på bussarna kommer att tillgodoses och för första gången kommer ett antal bussar i varje stad att drivas med 100% el. Inom ramen för ett samverkansavtal kommer Östgötatrafiken och trafikföretagen att arbeta tillsammans för att utveckla trafiken och locka fler och nya kunder. En tätare dialog med kommunerna om städernas framtida utveckling kommer också att bidra till ett ökat hållbart resande i Östergötland.

- Vi ser fram mot att i nära samverkan med Nobina och Transdev vidareutveckla och göra kollektivtrafiken i länets två största städer ännu mer attraktiv och konkurrenskraftig. Inpendlingen till Linköping och Norrköping är mycket stor, så en väl fungerande stadstrafik är viktig för väldigt många i vårt län, säger Sofia Malander, vd Östgötatrafiken.

Personalövertagande i Linköping

I samband med avtalsskiftet i Linköping kommer Nobina att ta över personalen från Transdev som idag kör stadstrafiken i Linköping.

Norrköpings Kommun ansvar för spårvagnarna

Norrköpings kommun fortsätter att ha ansvaret för underhåll och daglig skötsel av spårvagnarna. Kommunen ansvarar också fortsättningsvis för den trafikledning som krävs för spårbunden trafik.