Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Nu öppnas framdörrarna igen

I takt med att skyddsglas vid förarplatsen i bussarna installeras kommer Östgötatrafikens kunder att kunna kliva på i alla dörrar. 

Först ut är stadstrafiken i Linköping där trafikföretaget Nobina har utrustat nästan halva sin fordonsflotta med skyddsglas redan från måndag 11 januari. Öppning av framdörrarna i resten av trafiken i länet kommer att ske löpande under januari–mars.

Sedan april förra året har förarplatsen varit avspärrad och framdörren stängd. Nu har Nobina tagit fram en typ av skyddsglas som är inspekterat och godkänt av Arbetsmiljöverket, samt kontrollerat i fordonsbesiktningen. Det möjliggör för Östgötatrafiken att tills vidare under pandemin tillåta ombordstigning i alla dörrar.

– Det är väldigt efterlängtat att få skyddsglasen på plats så att påstigning återigen kan börja ske fram i bussen, och den viktiga interaktionen mellan kunder och förare återupptas. Genom att möjliggöra påstigning genom framdörren får vi även ett bättre flöde ombord vilket minskar risken för trängsel, säger Sofia Malander, VD på Östgötatrafiken.

Genom att öppna framdörrarna:

  • Blir den delen av bussen som varit avspärrad under pandemin tillgänglig igen och det frigörs fler platser att sitta på.
  • Underlättas ombordstigning på hållplatser där många kunder kliver på samtidigt och det går lättare att sprida ut sig i fordonet.
  • Blir föraren mer tillgänglig igen för att svara på frågor samt hjälpa kunderna.
  • Blir det enklare att köpa sin biljett hos föraren i express- och landsbygdstrafiken.