Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Information angående Coronaviruset

Coronaviruset covid-19 påverkar kollektivtrafiken och vi behöver tillsammans göra vad vi kan för att minska smittspridningen. Här har vi samlat information om vad du behöver tänka på och hur vi arbetar med detta.

Håll avstånd

Vi ber dig att visa extra hänsyn och hålla avstånd till andra när du reser med oss. Det gäller både ombord och vid hållplatsen, men också när du stiger på och kliver av. Låt de som kliver av göra det innan du själv går ombord.

Vi kommer att sätta in extra bussar där behoven är som störst, men vi behöver också din hjälp. Har du möjlighet, ta nästa buss om du märker att den som kommer är fullsatt.

Stanna hemma om du är sjuk

För att minska risken för smittspridning ska du stanna hemma och inte resa kollektivt om du känner minsta förkylningssymptom. Är du över 70 år eller tillhör en riskgrupp ska du undvika kollektivtrafiken helt just nu.

Res utanför rusningstid

Har du möjlighet att resa en annan tid än i rusningstrafik ber vi dig att göra det, då det inte är lika många som reser med oss. Det gör det lättare för dig och dina medresenärer att kunna sprida ut er i fordonet.

Vi behöver din hjälp

Vi har anpassat tidtabellerna för att kunna ha mest trafik där flest reser. Vi har bussar till förfogande om vi ser att det finns ett behov av mer trafik på någon linje för att undvika risken för trängsel. Men vi behöver också din hjälp när det kommer till att följa råden från Folkhälsomyndigheten som bygger på att var och en tar ett personligt ansvar.

Varför tillfälliga tidtabeller?

Vi börjar köra med tillfälliga tidtabeller den 14 april på grund av det rådande läget. Det är för att säkerställa en hållbar tidtabell där du som reser med oss ska kunna lita på att avgången går som planerat. Men också göra det enklare för dig att hålla avstånd till andra resenärer genom att glesa ut de turer som väldigt få reser med och istället kunna förstärka de turer där många reser.

Vilka städrutiner finns?

Våra bussar, tåg och spårvagnar städas varje natt enligt vanliga rutiner, precis som fordonen som används vid färdtjänst och sjukresor. Våra städrutiner och de material som används följer rekommendationerna som ges av Folkhälsomyndigheten och vårt eget läns smittskydd.

Varför öppnas inte framdörren och varför är vissa säten nära föraren avstängda?

Om framdörren är stängd på bussen ska du kliva på längre bak.

Det finns inget generellt beslut från Östgötatrafiken om att påstigning inte får ske via den främre dörren. Förarna har dock fått tillåtelse att själva besluta kring om dörren ska öppnas eller inte. En förare kan även välja att spärra av främre delen av bussen. Detta för att minska oron för smittspridning. OBS! Det kan då betyda att den nya kortläsaren inte är tillgänglig.

Avstigning bör alltid ske via de bakre dörrarna för att underlätta påstigning.

Behöver jag fortfarande en biljett?

Ja, när du reser med oss behöver du fortsatt en giltig och aktiv biljett. Vi rekommenderar därför att du köper och aktiverar din biljett i förväg. Förslagsvis i appen men även du som har en biljett på vårt nya kort kan aktivera biljetten i förväg på vår webbplats. Använder du fortfarande det gamla resekortet kan du använda kortläsarna längre bak i bussen.

Vad gör Östgötatrafiken mer?

Kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion och vi håller oss uppdaterade för att snabbt kunna agera på eventuellt nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. Vi för också dialoger kontinuerligt med våra trafikföretag och samarbetspartners om läget. Om något förändras kommer vi att informera våra kunder om det.

Hur kan jag hålla mig uppdaterad?

Vi rekommenderar alla att hålla sig uppdaterade på Folkhälsomyndighetens hemsida och på Krisinformation.se

Tack för att du hjälper oss hålla trafiken rullande!