Alla får inte plats just nu. För att undvika trängsel måste vi minska trycket i kollektivtrafiken. Läs mer om vad du kan göra

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Fler reser med Östgötatrafiken

Resandet med Östgötatrafiken fortsätter att öka. Under 2016 gjordes 29,5 miljoner resor vilket är en ökning med en miljon eller 3,5%.

Resandet i Linköpings tätortstrafik fortsätter att öka, och veckan innan jul passerades 10 miljoners-strecket i antal utförda resor under året. Tillsammans med busstrafiken till närförorterna, som tex Sturefors och Ljungsbro, gjordes strax över 11 miljoner resor vilket är en ökning med drygt 5%.

Motala tätort står för den allra största ökningen procentuellt sett, från 1 miljon resor till 1,1 miljoner, en ökning på drygt 9%. Antalet resor i Norrköpings tätort minskade med 0,8% från 7,9 till 7,8 miljoner. Tillsammans med resor till och från närområdena, som tex Åby, hamnar minskningen för Norrköpings del på 0,3%.

Resor i områden med ett litet resandeunderlag minskade med 3% under året. Det är en trend som pågått under ett antal år och därför minskades också utbudet av linjer på landsbygden under året. Trafiken på landsbygden står för ca 3,5% av det totala resandet under året. Kollektivtrafiken fungerar bäst där många reser.

Östgötapendeln som är stommen i kollektivtrafiken hade en resandeökning med 8% under 2016. Resorna med expressbusstrafiken och trafiken som går mellan länets tätorter ökade med över 3%.

- Vi tror på en fortsatt positiv utveckling, och vår målsättning är att öka antalet resor som görs med Östgötatrafiken med ytterligare en miljon under 2017, säger Sofia Malander, vd Östgötatrafiken.

Resande Östgötatrafiken 2016 Antal resor (tusental)

Linköpings tätort och närområden

11060
Norrköpings tätort och närområden 8596
Motala tätort 1119
Övriga tätorter 148
Östgötapendeln 3717
Kustpilen 76
Busstrafik mellan tätorter, tex expressbussar 3801
Landsbygdstrafik 1048
Totalt 29565