Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Mer info

Nytt allmänt råd om munskydd

Folkhälsomyndigheten har beslutat att från den 7 januari rekommendera användning av munskydd i vissa situationer i kollektivtrafiken.

Rekommendationen att använda munskydd gäller vardagar klockan 7–9 samt 16–18, det vill säga under de tider på dygnet då risken för trängsel är som störst, och omfattar personer födda 2004 och tidigare.

Obs! Det är den enskilda individens ansvar att se till att ha munskydd med sig. Det kommer inte att tillhandahållas ombord eller i anslutning till fordonen.

Munskyddet tas på och av utanför fordonet. Det får under inga omständigheter slängas ombord på fordonen eller på marken. Använt munskydd ska slängas i utomhuspapperskorgar alternativt hemma hos användaren.

Munskydden bör vara kvalitetssäkrade engångsmunskydd (CE-märkta) och bäras och hanteras på rätt sätt. Det ska täcka näsa och mun. Munskyddet får inte vidröras med händerna under tiden det bärs.

Så här använder du munskydd

Tänk på att det kan uppstå trängsel i kollektivtrafiken även utanför rusningstid, exempelvis vid en trafikstörning. Därför är det bra att ha med sig ett munskydd oavsett klockslag.

Fortsätt att följa de råd som du har fått tidigare:

  • Res aldrig om du har symtom.
  • Gå, cykla eller ta dig fram på andra sätt än med Östgötatrafiken om du kan och vädret tillåter.
  • Om du absolut måste resa – undvik rusningstiden. Tvätta händerna före och efter resan och håll avstånd från andra på hållplatserna, ombord och när du går av och på.
  • Gå inte ombord på fordonet om det är fullt ombord. Om en buss blir full kan föraren skylta fullsatt och köra förbi hållplatsen.

På 1177.se finns en instruktionsfilm om hur man på korrekt sätt använder munskydd

I de fall en resenär undantagsvis inte har tillgång till munskydd finns det på kundcenter i Norrköping och Linköping. Ett munskydd kan hämtas ut mot uppvisande av giltig biljett, så långt lagret räcker.